Kako se motivisati?

Ostati motivisan uvek je borba; na tom putu smo često napadani negativnim  i nervoznim mislima o budućnosti. Svako se suočava sa sumnjama i depresijom. Ono što izdvaja jako uspešne od ostalih, jeste sposobnost da idu napred.

Ne postoje jednostavna rešenja za manjak motivacije. Čak i posle pobede nad nedostatkommotivacije, problem se ponovo pojavljuje na prvom naznaku neuspeha. Ključ u rešavanju ovog problema jeste da razumete vaše misli i kako one utiču na vaše emocije. Naučivši kako da negujete motivacione misli,n eutralizovaćete negativne i fokusiraćete se na cilj; moći ćete da prebrodite nedostatak motivacije bez većih poteškoća.
Razlozi zašto gubimo motivaciju
Postoje tri osnovna razloga zbog kojih gubimo motivaciju:
1. Nedostatak samopouzdanja – Ako ne verujete da možete da uspete, koja je svrha i da pokušate?
2. Nedostatak usredsređenosti – Ako ne znate šta želite,da li išta želite?
3. Nedostatak pravca – Ako ne znate šta da radite,kako da budete motivisani da radite to?
Kako da povećate samopouzdanje?
Prvi ubica motivacije je nedostatak samopouzdanja. Kada se ovo meni dogodi,to je obično jer se fokusiram u potpunosti na ono što želim i zanemarim ono šta već imam. Kada razmišljate samo o onome što želite, vaš um vam daje objašnjenje zašto to ne dobijate. A to stvara negativne misli. Neuspesi iz prošlosti, teški padovi i lična slabost dominiraju vašim umom. Postajete ljubomorni na svoje protivnike i počinjete da smišljate izgovore zašto ne možete da uspete. U ovakvom stanju, stvorićete loš utisak, pretpostavljajući najlošije o drugima i izgubićete samopouzdanje.
Način da se otarasite ovakvih misli jeste da se koncentrišete na zahvalnost. Odvojite vreme da se fokusirate na sve pozitivne stvari u  vašem životu. Napravite listu stvari koje vas jačaju, prethodnih uspeha i trenutnih dobrih stvari. Težimo da iskoristimo našu snagu za priznanja i da učimo na neuspesima. Ulažući napor da se osetimo zahvalnim, shvatićemo koliko smo već sposobni i uspešni. Ovo će podmladiti vaše samopouzdanje i motivisaće vas da postignete uspeh.
Možda zvuči čudno, da ponavljanje stvari koje već znate, može poboljšati vaše razmišljanje, ali to je neverovatno efikasno. Um iskrivljuje stvarnost da potvrdi ono u šta želi da veruje. Što negativnije razmišljate, to će vaš um pronaći više primera da potvrdi vaše ubeđenje. Kada istinski verujete da zaslužujete uspeh, vaš um će pronaći put da to i ostvari. Najbolji način da uspete jeste prava, istinska želja da stvorite vrednosti za ostatak sveta.


Razvoj opipljivog fokusiranja
Drugi ubica motivacije je nedostatak koncentracije. Koliko se često koncentrišete na stvari koje ne želite, a ne na konkretan cilj? Normalno razmišljamo u terminima straha. Bojim se da budem siromašan. Bojim se da me niko neće poštovati. Bojim se da budem sam. Problem sa ovakvim načinom razmišljanja, jeste da strah sam nije delotvoran. Umesto da uradimo nešto u vezi našeg straha, on napreduje i negativno utiče na našu motivaciju.
Ako ste se našli u strahu baziranom na razmišljanju, prvi korak je usmeravanje energije na dobro definisan cilj. Definisanjem cilja, automatski definišete i postupke koji će vas dovesti do njega. Ako imate strah od nemaštine, napravite plan da povećate vaše prihode. To može biti povratak u školu, dobijanje bolje plaćenog posla, ili razvoj isplativog vebsajta. Ključ je u napretku od neopipljive želje do konkretnih, merljivih koraka.
Fokusirajući vaš um na pozitivne ciljeve umesto na dvosmislene strahove, nateraćete vaš mozak da radi. On odmah počinje da osmišljava plan za uspeh. Umesto da brinete o budućnosti, počećete da radite nešto u vezi sa njom. Ovo je prvi korak da sebe motivišete da preuzmete stvar u svoje ruke. Kada budete znali šta želite, postaćete motivisani da krenete u akciju.

Razvoj pravca
Poslednji deo u slagalici motivacije jeste pravac. Ako samo fokusiranje znači da imate krajnji cilj, pravac znači da imate strategiju za svaki dan, kako da to postignete. Nedostatak pravca je ubica motivacije jer bez očigledne sledeće akcije, odugovlačićemo. Primer ovoga je osoba, koja želi da ima popularan blog, ali koja više vremena provodi čitajući postove o blogovanju, nego što ih piše.
Ključ u pronalaženju pravca je identifikovati stvari koja vode do uspeha. Za svaki cilj, postoje aktivnosti koje se isplate i one koje se ne isplate. Napravite listu svih vaših aktivnosti i poređajte ih po rezultatima. Onda napravite plan koji se fokusira na aktivnosti koje vode do velikih uspeha. Da se nastavimo na gornji  primer, blogerova lista bi izgledala poput ove:
1. Napišite sadržaj
2. Istražite bitne teme
3. Sarađujte sa drugim blogerima
4. Poboljšajte dizajn i meste za reklamiranje
5. Odgovarajte na mejlove i komentare
6. Čitajte druge blogove
Pratite tragove vaših najvažnijh zadataka koji će usmeriti vašu energiju do cilja. Bez učestalog podsetnika, lako ćete potrošiti čitav dan na aktivnosti poput čitanja RSS feed-ova, mejlova i nasumičnog surfovanja internetom.
Kada moja motivacija počinje da opada, ponovo je dobijam zahvaljujući smeru koji sadrži dva pozitivna dela. Prvi bi trebao da bude mali zadatak koji ste nameravali da uradite,dok bi drugi trebao da bude cilj na duže staze. Odmah uradi manji zadatak, to momentalno čini stvari pozitivnijim. Posle toga preduzimam prvi korak u ostvarivanju dugoročnijeg cilja. Radeći povremeno,  ovo je odlično za izlazak iz recesije, stvaranja pozitivnog podstreka i pokretanju dugoročnih planova.

Neizbežno je da ćete se susreti sa periodima kada ste slabiji, loše sreće i povremenim neuspesima. Ako ne kontroilišete svoj um, ove male neprilike vas mogu pretvoriti u mentalna čudovišta. Biti u gardu protiv ove tri ubice motivacije možete sačuvati vašu motivacju i pokrenuti se od uspeha.

0 comments:

Objavi komentar

Popularni postovi